Vitaliteitspact / Generatiepact
Persoonlijke advisering werknemers
% Werk
% Salaris
% Pensioen Opbouw
Uw medewerkers goed geïnformeerd
Medewerkers goed informeren over de mogelijkheden die een generatiepact-regeling (vitaliteitspact-regeling) hen biedt is van groot belang. Wanneer medewerkers goed op de hoogte zijn van de persoonlijke gevolgen van deelname, zijn zij in staat om een weloverwogen keuze te maken. Tenslotte zijn de mogelijkheden en gevolgen van deelname aan een generatiepact voor een ieder verschillend. FinBase biedt medewerkers op persoonlijk niveau het noodzakelijke inzicht via een een unieke en bekroonde methodiek. Ook APG zet deze methodiek in om deelnemers te informeren. Op individueel niveau tonen wij de medewerker de mogelijkheden van het generatiepact (vitaliteitspact). Daarbij wordt gekeken naar de totale financiële situatie van het huishouden van de medewerker. Dus inclusief gegevens van de eventuele partner, de aanwezigheid van een huis met hypotheek, een erfenis etc. Dit integrale beeld geeft de medewerker het noodzakelijk houvast om de juiste keuze te maken.
Inhoud van financiële check generatiepact / vitaliteitspact
De financiële check biedt werknemers onafhankelijk inzicht in de mogelijkheden die het generatiepact / vitaliteitspact hen biedt. Samen met de medewerker wordt een financieel plan gemaakt dat is afgestemd op de persoonlijke wensen en doelen. Zo wordt de waarde van het generatiepact snel zichtbaar voor de medewerker. Helder wordt de situatie zonder generatiepact en met generatiepact in kaart gebracht via het platform MijnGeldzaken.nl. In een gesprek met een onafhankelijk adviseur worden de mogelijkheden toegelicht. De medewerker krijgt een financieel plan op basis waarvan deze een goed onderbouwde keuze kan maken.
De financiële check bestaat in de basis uit twee onderdelen. Afhankelijk van uw wensen en organisatie kunnen aanpassingen besproken worden. Zo geven wij ook workshops, webinars en informatiebijeenkomsten. We bespreken graag een maatwerk oplossing met u.
Persoonlijk financieel dashboard
De medewerker krijgt een persoonlijk financieel dashboard, MijnGeldzaken.nl. Daarin wordt via de DigiD een eerste financieel plan gemaakt. Hierin wordt op integrale wijze inzicht geboden in de persoonlijke situatie tot en tijdens pensioen. Dus ook het inkomen en vermogen van een eventuele partner, de hypotheek, een erfenis etc. wordt hierin meegenomen. De medewerker krijgt zo overzicht en inzicht in de persoonlijke financiële situatie en is goed voorbereid voor een gesprek met de financieel adviseur.
Gesprek met financieel planner
In een gesprek met de adviseur worden de mogelijkheden die het generatiepact de medewerker biedt besproken. Daarbij worden persoonlijke wensen en doelen meegenomen. Het financiële dashboard toont de gevolgen van keuzes voor de toekomst en gevolgen van keuzes worden met de medewerker besproken. Ook na het gesprek blijft het instrument zeer waardevol. Het biedt de medewerker mogelijkheden om de gevolgen van keuzes zelfstandig te blijven evalueren. Het gesprek met de adviseur wordt meestal op locatie van de werkgever gehouden. Daarbij mag de partner ook aanwezig zijn. Het is ook mogelijk om het gesprek online te doen. Exacte invulling stemmen we graag met u af, zodat het passend is bij uw doelstellingen en organisatie.
Inzicht in de persoonlijke gevolgen van deelname generatiepact
Met behulp van het instrument MijnGeldzaken.nl en een persoonlijk gesprek met een adviseur geven wij de medewerker overzicht, inzicht en vooruitzicht in de persoonlijke financiële situatie. Naast elkaar wordt de situatie getoond als deze wel deelneemt en als deze niet deelneemt aan een generatiepact / vitaliteitspact. Daarbij wordt ook rekening gehouden met de wensen en de doelen van de medewerker. Dit geeft een helder beeld van de mogelijkheden. De keuze wordt hierdoor een stuk gemakkelijker gemaakt.
1) OVERZICHT
Met het instrument MijnGeldzaken.nl wordt snel overzicht gekregen in de financiële situatie van het gehele huishouden van de medewerker. Met behulp van de DigiD worden nagenoeg alle financiële gegevens van de medewerker ingelezen in dit financiële dashboard. Van hypotheek tot vermogen, van pensioeninkomen tot huishoudpot. In 5 minuten is er een eerste financiële plan.
2) INZICHT
Met alle financiële gegevens op een centrale plek ontstaat er al rust. De inkomsten en uitgaven zijn glashelder tot en tijdens pensioen. Daar kun op voortgebouwd worden. De gevolgen van het generatiepact wordt samen met de adviseur inzichtelijk gemaakt. Zo kan in MijnGeldzaken.nl de huidige situatie worden vergeleken met de nieuwe situatie.
3) VOORUITZICHT
De gevolgen van een generatiepact / vitaliteitspact worden inzichtelijk gemaakt. Zowel de huidige situatie wordt weergegeven als de situatie wanneer wordt deelgenomen aan het generatiepact. Dit heldere inzicht maakt dat mensen een stuk gemakkelijker een keuze kunnen maken. De financiële gevolgen zijn helder en men ziet direct of persoonlijke wensen en doelen nog gehaald kunnen worden. Ook andere keuzes en financiële mogelijkheden worden in het plan meegenomen. Zoals het aflossen van een hypotheek, studerende kinderen, het eerder stoppen met werken van een partner en een erfenis.
Het adviestraject van FinBase ondersteunt de medewerker optimaal bij het maken van keuzes en biedt deze ook daarna de mogelijkheid om de vinger aan de pols te houden via het dashboard Mijngeldzaken.nl. Waar nodig kan de medewerker nog zelf de hulp van de adviseur inroepen via de online advieskamer.
Bekroonde werkwijze
In 2016 won FinBase met haar adviestraject de PensioenWegwijzer 2016 uitgereikt door staatssecretaris Jetta Klijsma. De Unie van Waterschappen won met de methodiek van FinBase in 2016 de Pensioen, Bestuur & Management communicatieprijs voor beste werkgeverscommunicatie. Met name de hoge waardering (8,2) en activatie van medewerkers wordt geroemd. Dit wordt bevorderd door de co-creatie tussen medewerker en adviseur. Samen met de medewerker wordt een plan gemaakt voor de toekomst afgestemd op de persoonlijke situatie. Een helder plan waarin het voor de medewerker duidelijk is welke keuzes gemaakt kunnen worden. Het inzicht in de financiële gevolgen zorgt ervoor dat medewerkers in actie komen.